Zakup okapu kuchennego może rodzić wiele dylematów. Liczba modeli różnych producentów dostępna na rynku jest ogromna. Tymczasem, wydatek jest niemały. Warto, zatem poświęcić trochę czasu, by wybrać najlepsze rozwiązanie. Jakie kryteria należy brać pod uwagę, wybierając okap do kuchni?
Typ okapu kuchennego
Kuchnie mają różne kształty i rozmiary, na szczęście producenci okapów kuchennych biorą to pod uwagę. Dostępnych jest wiele różnych typów kapturów. Okapy kominowe są przymocowane do ściany. Występują w różnych stylach i mogą mieć duży wpływ na kuchnię, zarówno, jeżeli chodzi o wygląd, jak i funkcjonalność pomieszczenia. Zintegrowane okapy są zaprojektowane tak, aby można je było wbudować między inne urządzenia. Tworzą wówczas z całą resztą wyposażenia spójną całość.
Ekstrakcja
Myślmy nie tylko o tym, jak będzie wyglądał okap, ale również o tym, jak będzie działał. Najpopularniejsze są okapy wyciągowe, które filtrują powietrze, a następnie wysyłają je na zewnątrz. Oferują najbardziej skuteczny sposób na oczyszczenie kuchni z pary, dymu i zapachów. Muszą być zamontowane na ścianie zewnętrznej lub przynajmniej w miejscu, w którym przewód wentylacyjny może wychodzić na zewnątrz.
Zadaniem okapu kuchennego jest usuwanie gorącego powietrza i zapachów kuchennych z kuchni. Różne urządzenia robią to z różną szybkością. Zaleca się, aby okap był w stanie zmienić powietrze w kuchni około 12 razy na godzinę. Im większa kuchnia, tym wyższy wskaźnik ekstrakcji powinien mieć nasz okap.
Dodatkowe cechy
Każdy okap kuchenny wyposażony jest w jedno lub dwa światła. Możemy ich użyć do oświetlenia kuchenki podczas przygotowywania posiłku lub do pilnowania gorących patelni. Okapy kuchenne mogą być dość głośne, dlatego zwracajmy szczególną uwagę na najniższy poziom hałasu. Im niższa wartość decybeli, tym urządzenie mniej inwazyjne. Nie brakuje osób, które posiadają okap, ale nie włączają go, bo przeszkadza im hałas generowany przez urządzenie. Większość modeli ma również przyciski zmieniające prędkości. Niższe prędkości usuwają parę np. podczas gotowania makaronu czy wody na kawę. Jeśli smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, musimy wybrać najwyższe ustawienie, aby okap poradził sobie z tłuszczem unoszącym się w powietrzu oraz intensywnym zapachem.
Dodaj komentarz